Ohjelmapalvelu J. Airaksisen ja Raksun tallin historia

Ohjelmapalvelu J.Airaksinen aloitti toimintansa 1.1.1986. Ennen oman yrityksen perustamista olin ehtinyt toimia alalla jo hyvän tovin, siten kokemusta ohjelmien myymisestä, konserttien järjestämisestä ja äänentoistoon liittyvistä töistä on yhteensä lähes 30 vuoden ajalta. Apunani toimistolla on vuosien varrella ehtinyt olla jo useampikin toimistotyöntekijä, mutta muutoin kyseessä on tyypillinen yhden miehen ohjelmatoimisto, jossa yksi mies on kuvitellut aina olevansa korvaamaton.

Toimiston ensimmäinen artisti oli Agents, jonka kanssa yhteistyö oli alkanut jo aiemmin. Alkuvuosina Ohjelmapalvelu J. Airaksisen myynnissä oli lisäksi muun muassa kolme Rockin Suomen mestaruuden voittanutta yhtyettä: 22.Pistepirkko, Ragnar Hare ja Sata Lasta. Lisäksi myynnissä olivat Tori, Päät, Alaston Lounas, Burundi, One Blood ja Pepe Lé Moko –nimiset bändit. 80-luvun loppua kohden toiminta alkoi keskittyä Topi Sorsakoski & Agents ryhmän ympärille. Ryhdyttyäni miksaajan ominaisuudessa olemaan mukana kaikilla bändin keikoilla loppuivat päivästä tunnit kesken. En omasta mielestäni pystynyt enää riittävästi panostamaan muiden bändien asioihin, joten päätin vähän kerrassaan luopua muista myyntitehtävistä.

Bändimyynnin ohella äänentoistoon liittyvät tehtävät ovat olleet merkittävä osa toiminnasta. Jo alusta saakka on yritykseni ollut kiinteästi mukana Suomen legendaarisimman rockklubin, Tavastian äänentoiston hoitamisessa. Olen itse ollut useita satoja iltoja Tavastian äänipöytien ääressä, ja lisäksi yritykseni on alihankkijana vastannut koko Tavastian teknisen henkilökunnan palkkauksesta. Olen myös ehtinyt olla monenlaisissa äänentoistoon liittyvissä tehtävissä ja lavamanagerina muun muassa Provinssirockissa, Dinosaurockissa, Baltic Jazzeilla, Porin Jazzfestivaaleilla, Etno Soi festivaaleilla, Art Goes Kapakka festivaaleilla ja Saapasjalkarockissa.

1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella ohjelmamyynti oli keskittynyt Agents-yhtyeen ympärille. Lokakuussa 2006 Agents & Jorma Kääriäinen jäivät kuitenkin määrittelemättömän pituiselle keikkatauolle. Silloin koitti Ohjelmapalvelu J.Airaksiselle myös aika miettiä toimintastrategiaa. Uudet haasteet kiinnostivat ja toimintamuotojen kehittämistä mietittiin ahkerasti.

Ensimmäinen merkittävä tapahtuma uudella aikakaudella oli Jani & Jetsetters –yhtyeen siirtyminen Ohjelmapalvelu J. Airaksisen myyntilistoille vuoden 2007 alusta lukien. Samaan aikaan käynnistyi myös tärkeä yhteistyö Riku Niemi Orchestran kanssa. Jani & Jetsetters on merkinnyt myös ahkerasti maata kiertävän miksaajan roolini jatkumista. Myynnissä olevien esiintyjien lista on myös vähitellen laajentunut. Läpi Ohjelmapalvelun historian tallin kantavana voimana ollut Agents palasi myös syksyn 2008 myötä uusin kuvioin keikkailun pariin. Agents keskittyy uudella kokoonpanolla klubi- ja festivaalikeikkailuun.

Merkittävä muutos oli myös uusien toimitilojen löytyminen kotikulmilta, Helsingin Suutarilasta, jonne muutto tapahtui syksyllä 2007. Samassa osoitteessa on toimistotilojen lisäksi varasto, bigbandkokoinen harjoitustila ja äänitysstudio. Tiloissa toimivat Ohjelmapalvelu J. Airaksinen, Riku Niemi Orchestra ja Markku Veijonsuon studio. Samoissa tiloissa on alivuokralaisena myös Malmin Palloseura, jonka toiminnassa olen ollut mukana jo toistakymmentä vuotta. Seurassa toimin tällä hetkellä valmennustehtävien lisäksi varapuheenjohtajana, ja yhteiset tilat auttavat hyvin työn ja harrastuksen yhdistämisessä.

Ohjelmapalvelu J. Airaksinen aloitti toimintansa 1.1.1986 ja 25 vuoden jälkeen toiminta loppui ja Raksun talli Oy:n toiminta alkoi 1.1.2011. Osakeyhtiön perustaminen merkitsi askelta kohti toiminnan laajentamista. Laajentuminen on merkinnyt uusien bändien ottamista myyntiin ja alkuvuodesta 2011 alkaen "Tiinan tupa" on myynyt Oriflame-tuotteita Raksun tallin alaisuudessa. Myyntirosterin laajentumisen myötä jo talvella työharjoittelijana toiminut Jussi Kylliäinen aloitti virallisesti työn ohjelmamyyjänä 1.6.2011. Muutosten seurauksena Agentsin keikkamyynti siirtyi kuitenkin pois Raksun tallilta.

Raksun talli Oy on pieni, mutta monitoiminen ohjelmatoimisto, jonka pyrkimys on tarjota yleisölle parhaita mahdollisia musiikillisia kokemuksia. Tavoitteena on myös omalla työllä ja vaikuttamisella viedä koko alaa eteenpäin. Ohjelmien myynti yhdistyneenä mukana oloon jo tuhansilla keikoilla luo vahvan kokemuspohjan. Siksi olen valmis myös monenlaisiin alan konsultointitehtäviin. Tärkein tehtäväni on luonnollisesti auttaa talliini kuuluvia esiintyjiä menestymään. Haluan luottaa esiintyjiin, joilla on rohkeutta tehdä omaa vaativaa työtään omaleimaisesti ja samalla kunnianhimoisesti itseensä luottaen. Tunnen itseni onnelliseksi voidessani sanoa olevani ylpeä koko tallistani.

  • Raksun talli Oy
  • Lyhtytie 24 B
  • 00750 Helsinki
  • info@raksuntalli.fi